Konuk Şefler
MSA'da ünlü executive şefler ve sektörün önde gelen isimleri de eğitmen olarak ders vermektedir.
-
Sergi Arola
-
Joan Roca
-
Mickael Azouz
-
Tom Aikens
-
Maksut Aşkar
-
Ron Blaauw
-
Carlo Cracco
-
Kurma Dasa
-
Yann Duytsche
-
Laurent Greco
-
Mehmet Gürs
-
Kiyoshi Hayamizu
-
Erez Komarovsky
-
Anita Lo
-
Paolo Lopriore
-
Adam Melonas
-
Joe McCanta
-
Jakob Mielcke
-
Bruno Ruffini
-
Alain Senderens
-
Angelo Sosa
-
Hiroki Takemura
-
Cristian Broglia
-
Jordi Artal
-
Tony Singh
-
Alessandro Masia
-
Fabio Giacopelli
-
Carlo M. Ricci
Sergi Arola
"Yenilikçi İspanyol Mutfağı ve Modern Tapas" konusunda bir marka haline gelmiş, efsane restoran El Bulli'nin deha şefi Ferran Adria'nın ekibinden, iki Michelin yıldızlı İspanyol Şef Sergi Arola 20-22 Ocak 2011’de MSA’ya konuk oldu. Ödüllere doymayan şef, dünyanın çeşitli ülkelerinde hizmet veren restoranlarını yönetmenin yanı sıra; 2010 yılından beri gastronomi danışmanlığı da veriyor.
Joan Roca
Bence MSA örnek teşkil eden bir merkez. Sunduğu olanaklar harika ve eğitmenler işinde oldukça uzman. Bence MSA diğer okullara da örnek olan bir kurum. Benim şimdiye kadar hayatımda gördüğüm en iyi okullardan biri. Ayrıca bu okuldan mezun olup restoranımıza çalışmaya gelen öğrencilerle de harika tecrübeler edindik. Öğrencilerin hepsinin altyapısı çok iyi; bu yola baş koymuş, harika becerileri ve davranışları olan öğrenciler.
Teşekkürler.
Mickael Azouz
2 Ekim ve 23 Ocak 2010 tarihlerinde MSA’ya konuk olan Azouz; 53 yıllık meslek hayatı boyunca eğitim aktiviteleri ve bilgi paylaşımları için dünyayı dolaşmış bir Dünya Çikolata Şampiyonudur. Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Amerika’da (New York, Los Angeles) çok sayıda otelcilik okulunda ders ve Solvay – Nestlé laboratuvarlarında danışmanlık verdi. Mickael Azouz, çikolatanın korunmasıyla ilgili Avrupa Parlamentosu’nda önemli bir rol oynamıştır.
Tom Aikens
Londra gastronomi dünyasının en meşhur, genç ve popüler şeflerinden iki Michelin yıldızı ve iki yemek kitabı olan Tom Aikens 3-4-5 Mart 2011 tarihlerinde MSA’ya konuk oldu. Aikens aynı zamanda Michelin yıldızlı en genç şef unvanına sahip.
Maksut Aşkar
San Pellegrino World's 50 Best Restaurants listesine giren Neolokal'in Kurucusu ve Şefi Maksut Aşkar, MSA Culinary Days’e konuk olarak tecrübelerini paylaştı.
Ron Blaauw
2 Michelin yıldızlı “Ron Blaauw in Amsterdam” restoranının şefi, Gault Millau tarafından 2009 senesinde “ünlü şef girişimci ve restorancı ödülü” sahibi, Hollanda’nın en ünlü şeflerinden Şef Ron Blaauw; 20-22 Mart 2012’de MSA’ya konuk oldu. Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde, kendisine MSA mezunu ve aynı zamanda restoranında asistanlığını yapmakta olan Rüya Hoşcan da eşlik etti. Türkiye’de yerel malzemelerle denemeler yaptı ve iki özel tarifi de MSA’nın eğitim restoranı olan Okulun Mutfağı’nda bir hafta boyunca servis edildi. Michelin yıldızlı restoranların çok lüks ve pahalı olmadığı fikrini kamuoyunu ikna etme çabaları ile de tanınan ünlü şefin felsefesi; yemeği pişirirken yemeğin içine yüreğin ve ruhun konulması…
Carlo Cracco
Dünyaca ünlü İtalyan şef Carlo Cracco, Acqua Panna ve S.Pellegrino ile Mutfak Sanatları Akademisi işbirliğinde 6-7 Eylül 2011 tarihlerinde mutfak meraklıları ve sektör profesyonellerine yönelik iki ayrı etkinlik için İstanbul’a geldi. Daha önce Gualtiero Marchesi, Alain Ducasse ve Alain Senderens gibi yıldız şeflerle çalışmış olan Cracco, halen Milano’daki 2 Michelin yıldızlı restoranında çalışmalarını sürdürüyor.
Kurma Dasa
Dünyanın en ünlü vegan ve vejeteryan şefi olarak bilinen Dasa aslen İngiliz. 12 yaşında ailesiyle birlikte Avustralya'ya taşındı. 1980 yılında Avustralya'nın en ünlü vejeterjan restoranlarından biri olan Gopal's Vegetarian Restaurant'ta Vedic (geleneksel Hint pişirme teknikleri) alanında yönetici şef olarak haftada 1800 tarif uyguladı. 1980'den beri yoğun olarak eğitimler vermekte; halen dünyayı gezerek bilgi ve birikimlerini paylaşmakta. Great Vegetarian Dishes kitabının yazarı olan Dasa, MSA'ya Ağustos 2006'da konuk oldu. Halen Melbourne'da ailesiyle birlikte yaşıyor.
Yann Duytsche
Amcasının pastacı olması kendisini mesleğe daha çok çekti ve 15 yaşında Touquet-Paris Plage’daki otelcilik okuluna girdi. Diplomasını alınca Roger Vergé’nin ekibine katılmadan önce Fransa’da birçok işletme mutfağında aşçı ve pastacı olarak görev aldı. Bu büyük ustanın yanında bağlılık, kararlılık, alçakgönüllülük ve paylaşım gibi niteliklere sahip oldu. Duytsche, Mougins’de iki sene geçirdikten sonra 1992 yılında restoran dünyasından vazgeçerek Barselona’da butik pastacılığa başladı. Burada bir başka önemli tanışma kariyerini etkileyecekti. 1995 yılında, Valrhona Ecole du Grand Chocolat (EGC – Valrhona Büyük Çikolata Okulu) müdürü Frédéric Bau, Şef Yann’ı yanında çalışmaya davet etti. Bundan sonra Şef Yann Montagud yayınlarından çıkan « Au cœur des Saveurs » (Tatların kalbinde) adlı kitabının çalışmasına başladı ve daha sonra Albin Michel ile « Caprices de Chocolat » (Çikolatanın kaprisleri) adlı kitabı tamamladı. 6 yıl sonra Valrhona’nın Barselona’da bulunan Güney Avrupa departmanının teknik sorumlusu oldu. 5 yıl boyunca İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Lübnan, Kıbrıs ve İsrail’i dolaştı. 2006 yılında Şef Yann, Barselona’nın yakınlarındaki Sant Cugat del Vallés bölgesinde, «Dolç par Yann Duytsche» ismindeki kendi pastane – çikolatacısını açtı. 2007 yılının başında «Diversions Sucrées» (Tatlı çeşitleri) isimli profesyonellere yönelik kitabı çıktı ve kısa sürede ispanyolca ve ingilizceye çevrildi. 2011 yılının Ocak ayında, Şef Yann Pastacılık Dünya Kupası’nda ispanyol ekibin başkanlığını yaptı ve ekip birinci geldi.
Laurent Greco
Paris Bar Akademisi'nin kurucusu, ‘Liquid Chef’ projesinin ve ‘Cocktailzone’ dergisinin yaratıcısı dünyaca ünlü Miksoloji uzmanı Laurent Greco, Perrier işbirliğiyle 13 Eylül 2011’de MSA’ya konuk oldu. ‘Mixology by Perrier’ konseptinin yaratılmasında da katkıları bulunan Greco, laboratuvar ve eğitim çalışmalarını halen Paris’de sürdürüyor.
Mehmet Gürs
1969'da Finlandiya'da doğan Mehmet Gürs, Stockholm ve İstanbul'da büyüdü. Amerika'da 8 yıl boyunca aşçı olarak çalıştı ve 1990-1993 yılları arasında Johnson&Wales University'de Otel, Restoran ve İşletme Yönetimi alanında eğitim aldı. 1990'ların ortalarında Türkiye'ye dönerek Downtown isimli ilk restoranını açtı. Altı yıl sonra da Lokanta'yı ve 2005'te Mikla'yı hayata geçirdi. İstanbul Yiyecek-İçecek A.Ş. kurucusu ve sahibi olan Gürs, halen Mikla ve Num Num restoranlarının başında ve bunlara ek olarak kendi mutfak laboratuvarında araştırma-geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Gürs, MSA'nın profesyonel aşçılık bölümü öğrencileriyle dönem dönem buluşarak onlara yeni çalışmaları hakkında bilgi veriyor ve tecrübelerini aktarıyor.
www.miklarestaurant.com
www.numnum.com.tr
Kiyoshi Hayamizu
Japon Mutfağı'nın önde gelen şeflerinden Kiyoshi Hayamizu, 21 Ekim 2010'da MSA'ya konuk oldu. Mutfak severler ile keyifli bir workshop etkinliğinde buluşan Hayamizu, MSA mezunlarına "Modern Cuisine with a Japanese Accent: Unconventional Approaches with Soy Sauce" adlı özel bir demo eğitimi de verdi. Hayamizu'nun "Cuisines of the World: Japan" isimli bir kitabı da bulunuyor.
Erez Komarovsky
15 sene “Erez’s Cooking Studio” adlı catering şirketinde şeflik yaptı. 1980 yılında San Francisco’ya yerleşip oranın yerel mutfağıyla ilgilendi. 1996’da İsrail’e geri dönüp Herzliya’da "Erez Breads" adlı fırını açtı. Kısa bir süre sonra Erez Breads restoran ve café zincirini kurdu. Halen 22 şubesi bulunan, “Lehem Erez” butik ekmek dükkanları zincirinin kurucusu ve sahibi. “Biz fabrika değiliz, fırınız,” diyor Komarovsky. Tüm ekmeklerin ve kurabiyelerin elle tek tek yapıldığını ekliyor. Kısa bir süre önce İsrail’in kuzey sınırındaki Galilee bölgesine taşındı, halen eğitmenlik ve şeflik yapmaya devam ediyor. MSA'ya 7-8 Nisan 2010 tarihlerinde konuk oldu ve mutfak severlere özel bir workshop verdi.
Anita Lo
New York’ta bulunan Michelin yıldızlı Annisa restoranının sahibi olan Anita Lo, 3-5 Nisan 2012 tarihlerinde MSA’ya konuk oldu. Çinli-Amerikalı olan Lo, Paris’te Ecole Ritz-Escoffier’de mutfak eğitimi aldı. Üstün başarı ile mezun oldu, Guy Savoy ve Michel Rostang ile çalıştı. New York’ta Mirezi’de çalıştı. Arapça “kadınlar” anlamına gelen Annisa’yı 2000 yılında açtı. Greenwich Village’da bulunan ve modern Amerikan mutfağı sunan Annisa, New York Times tarafından 2 yıldızlı bir değerlendirme aldı. Food&Wine tarafından 2001 yılında En İyi Yeni Şef seçildi. 2009 da Annisa, bir kaza sonucu tamamen yandı. Lo, bu olay sonrasında Moğolistan ve Mısır’ı gezdi, yemek ve baharatlarından ilham aldı. 20 Nisan 2010’da Annisa tekrar kapılarını açtı. 2011 Ekim ayında, ilk kitabı olan Cooking without Borders’ı yayınladı. Anita, Amerikan mutfağına yaratıcı bir bakış açısı getiriyor, etnik kökenini ve aldığı Fransız mutfağı eğitimini kendi menüsüne yansıtıyor. Türkiye’de bulunduğu süre boyunca Türk Mutfağı’nı kendi uygulamaları ile yorumlayan, kendi bakış açısını getiren Lo; imzaladığı kitabının bir kopyasını da MSA kütüphanesine hediye etti.
Paolo Lopriore
MSA'ya 17-18-19 Kasım 2011 tarihlerinde konuk olan Paolo Lopriore, mutfak kariyerine 18 yaşında, modern İtalyan Mutfağı’nın babası sayılan Gualtero Marchesi’nin Milano’daki restoranında başladı. Üç Michelin yıldızlı Restaurant Troigros’da şef olarak kariyerine devam etti. 2002 yılında Siena’da İl Canto’yu açtı. Halen dünyadaki en iyi 50 restorandan “İl Canto”nun şefi olan Lopriore; Ferran Adrià tarafından “mutfağını ana dili gibi kullanan yetenekli bir şair” olarak nitelendiriliyor.
Adam Melonas
29 Nisan-5 Mayıs 2010 tarihlerinde MSA’ya konuk olan Melonas; İngiltere, Avustralya, Dubai ve Çin’deki ödüllü tecrübelerinin ardından halen Casino de Madrid’in 2 Michelin Yıldızlı La Terraza del Casino adlı restoranında, Paco Roncero ile beraber Mutfak Şefi olarak görev yapıyor. 5 farklı kıtada yaşayıp çalışmak Melonas’a malzeme kullanımı ve mutfak stilleri hakkında derin bir bilgi edinme fırsatı sağlamış olduğundan, sahip olduğu bu bilgi ve derinlik kendi yaşında biri için oldukça değerlidir.
Joe McCanta
24-26 Haziran 2010’da Absolut Culinary cocktails konseptinde 2 workshop için MSA’ya konuk olan Joe, New York Times tarafından "organik kokteyllerin merkez üssü"nü yaratan kişi olarak isimlendirildi. Oprah Winfrey'nin yaş günü olan 29 Ocak 2009'da ünlü isimlerin imzasını taşıyan kokteyller oluşturmada görev aldı. Aralık 2009'da bugüne kadar yaratılan en büyük ‘Punch’ kâsesi -tam 4.000 litre- için görevlendirildi. Tarihi Londra kulesinde üç gün boyunca ziyaretçilerin şişme botlarla üzerinde gezinebileceği bu dev boyutlardaki ‘Punch’ kasesi sergilenip, toplam 25.000 kişiye servis yapıldı ve Mccanta’nın içkileri Stella McCartney, Keira Knightley, Steve Martin, Başkan Yardımcısı Al Gore, Dianne von Furstenberg, Dustin Hoffman, Lawrence Fishburne, Alicia Silverstone, Diana Krall, Woody Harrelson, Jennifer Lopez, Shia Labeouf, Ellen Barkin, Josh Brolin, Lady Gaga ve Oprah Winfrey gibi ünlülere servis edildi.
Jakob Mielcke
Paris’te La Petite Sirene’in yönetici şefliğini yapan Mielcke, 1998 yılında 3. Michelin yıldızını alan Pierre Gagnaire ile çalıştı. 2002 de Londra’da Michelin yıldızlı Sketch restoranın yönetici şefliğini üstlendi ve Danimarka’da çok kısa zamanda bir gastronomi klasiği haline gelen Mielcke & Hurtigkarl’ın executive şefi ve ortağı oldu.
4-5-6 Ekim 2011 tarihlerinde MSA'da ağırladığımız, son yılların en çok konuşulan gastronomi merkezi Danimarka’nın yeni yıldızı Jakob Mielcke’nin mutfak felsefesi “sınır tanımayan dünya mutfağı” ve “oyuncu, yaratıcı, meraklı, yaşam ve enerji dolu, dinamik, moderni her gün yeniden tanımlayan” bir yaklaşım olarak tanımlanıyor.
Bruno Ruffini
MSA’nın partner okulu ALMA La Scuola Internazionale di Cucina Italiana’nın eğitmen şeflerinden Bruno Ruffini 14-15 Eylül tarihlerinde MSA’ya konuk oldu. İngiltere, İsviçre ve İtalya’da çeşitli otel ve restoranların mutfaklarında tecrübe edinen Ruffini, halen ALMA’da pastacılık alanında eğitmen şef olarak çalışmalarına devam ediyor.
https://www.alma.scuolacucina.it
Alain Senderens
30 yıl önce keşfettiği Nouvelle Cuisine akımından günümüze kadar gastronomiyi sürekli yenileyen ve l'Archestrate’dan Lucas Carton’a Senderens, 28 sene boyunca üç Michelin yıldızı taşıdı. Büyük şefler arasında, zevki ve şarap bilgisiyle fark yarattı. Alain Senderens’in A la royale tavşanı, kilde pişen somonu ve Apicius ördeği gastronomi şaheserleri olarak sayılmaktadır. 2006 ilkbaharında, Michelin heyeti ilk defa yeni bir restorana iki yıldız birden vererek Senderens’i ödüllendirmiştir. 20-21-22 Eylül 2010 tarihlerinde MSA’ya konuk olan Alain Senderens, 24 Mayıs 2005’te üç Michelin yıldızını bıraktığını açıklayarak sansasyon yaratmıştı. Buna rağmen 1978 yılında üç yıldızı aldığında hayatının en mutlu anını yaşadığını hala söylüyor.
Angelo Sosa
New York'un yükselen yıldızı; Spice Market, Buddakan ve Loft gibi restoranlarda Executive Chef olarak imzası bulunan Angelo Sosa, 12-13-14 Mayıs 2011’de MSA’ya konuk oldu. "Rising Star" ödülü sahibi ve Amerikan Olimpik Mutfak Takımı'nın kaptanlığını da yapmış olan Sosa; New York lezzetlerini Uzakdoğu tatlarıyla birleştirerek yeniden yorumluyor.
Hiroki Takemura
Hiroki Takemura, Japonya’da 10 yıl boyunca sürdürdüğü aşçılık mesleğine 1982’den itibaren Londra’da devam etti ve 1996 yılında başarısına büyük bir ivme kazandırmış olan Londra Nobu Restaurant ve Zuma Restaurant’da çalıştı. 2006 - 2009 yılları arasında aralıklarla misafir şef olarak Sunset Grill&Bar’a gelen şef Takemura, yoğun talep üzerine 2010 yılında Sunset Grill&Bar ekibine katıldı. Halen, Sunset Grill&Bar’daki çalışmalarına devam etmekte; MSA’nın profesyonel aşçılık sınıflarının ve sushi workshop programlarının eğitimlerini de veriyor.
www.sushisushi.co.uk/sushi-taste-and-technique
Cristian Broglia
"MSA hem teknik, hem de profesyonellik anlamında oldukça gelişmiş ve gelecek için oldukça donanımlı yeni nesil şefler yetiştiren bir kurum."
Jordi Artal
"MSA eğitmen şefleriyle birlikte çalışmak benim için çok keyifliydi, özellikle mutfakta birçok kadın şef görmek beni mutlu etti. Öğrencilerin ise yalnızca 1 yıllık eğitimin ardından sahip oldukları bilgi seviyesini ve meslekleri konusundaki tutkularını görmek de aynı şekilde çok güzel. Demo sırasında öğrencilerle sohbet etme fırsatımız da oldu ve kendilerinden gelen sorular oldukça etkileyiciydi."
Tony Singh
"MSA’nın eğitmenleri, öğrencileri ve restoranı mükemmeldi. MSA’nın eğitim kalitesi ve ekipmanları oldukça profesyonel ve öğrenciler de oldukça donanımlı. Kısacası her şey benim için son derece muhteşemdi. Tekrar gelmek için sabırsızlanıyorum."
Alessandro Masia
"Okulda rekabetçi bir ortam var ve bu eğitmen olarak bizler için bile bir meydan okuma çünkü her gün kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Öğrenciler yaptıkları iş konusunda oldukça tutkulular ve onlarla çalışmak çok keyifli, zaten bu işi yapmamın sebebi de bu. Özellikle söylemem gerekir ki buradaki eğitmen şefler de sürecin en başından beri doğru reçeteleri bulmak, programı şekillendirmek ve iletişimi sağlamak gibi konularda bizlere çok yardımcı oldular ve sonuçta hep birlikte başarılı bir iş çıkardık. "
Fabio Giacopelli
“Sınıflarda öğrenciler baştan sona çok ilgili ve meraklıydılar. Hem demo, hem de uygulamalı derslerde aktif ve pozitiftiler. Bu; çok güzel ve büyük bir deneyim. MSA Eğitmen Şeflerinin profesyonelliği gerçekten inanılmaz. Hem klasik, hem de yenilikçi mutfağa hakimler. Herkesi tebrik ediyor teşekkür ediyorum."
Carlo M. Ricci
"Türkiye’ye ilk defa geldim ve İstanbul’a hayran kaldım. MSA’da eğitim vermek benim için oldukça keyifliydi. MSA eğitmen şeflerine destekleri ve yardımları için teşekkür ederim."